Zelfs zeer complexe informatie kritisch analyseren.Uitleg/Voorbeeld:"Als je een wetenschappelijk artikel leest over een gezondheidsrisico, analyseer dan de gebruikte methoden en de conclusies. Kijk of de conclusies logisch zijn.
Voorbeelden om deze vaardigheden te ontwikkelen:
Stel je bent geïnteresseerd in het onderwerp klimaatverandering en je wilt meer leren over de oorzaken en gevolgen. Je begint met het zoeken naar informatie op het internet en vindt verschillende websites en artikelen die informatie geven over dit onderwerp. Om de betrouwbaarheid van deze bronnen te beoordelen, kun je bijvoorbeeld letten op:
- De bron: Wie is de auteur of maker van de inhoud? Hebben ze ervaring en expertise op het gebied van klimaatverandering? Is de bron afkomstig van een betrouwbare organisatie of website?
- De inhoud: Worden er feitelijke beweringen gemaakt of is het voornamelijk opinie of speculatie? Wordt de informatie onderbouwd met bronnen en referenties? Worden beide kanten van het verhaal belicht?
- De datum: Is de informatie up-to-date en nog steeds relevant? Zijn er nieuwere of meer recente bronnen beschikbaar?
- De taal en opmaak: Is de informatie duidelijk en begrijpelijk geschreven? Zijn er spelfouten of andere fouten in de tekst? Is de opmaak van de website of het document professioneel en verzorgd?
Door kritisch te kijken naar deze aspecten, kun je een beter inzicht krijgen in de betrouwbaarheid van de bronnen en kun je ervoor zorgen dat je alleen gebruik maakt van kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare informatie.
Maar daar houdt het niet op - verhoog de waarde van je badge door je leerproces en prestaties toe te voegen aan je badge. Dit stelt potentiële werkgevers in staat om een beter inzicht te krijgen in jouw digitale vaardigheden.